Durszlak

blogi kulinarne

sobota, 20 sierpnia 2016

Domowe lody i sorbety


Jak przygotować pyszne i zdrowe lody i sorbety domowe? Wystarczy mieć odpowiedne foremki z wyjmowanymi patyczkami, wlać do foremek sok, mus lub jogurt zmiksowany z owocami/wrzucone całe drobne owoce typu jagody i wsadzić do lodówki/zamrażarki. Po 12 h pyszne orzeźwiające lody czy sorbety są zamrożone. By je wyjąć na patyczku można polać foremkę gorącą wodą. Można przygotować też lody na bazie wina, czekolady, kawy z cukrem trzcinowym i kardamonem czy mięsa podanego na słodko, słodko/kwaśno, wytrawnie. Dobry pomysł to również lody sernikowe.





Na zdjęciu powyżej widać konstrukcję foremki z wyjmowanymi patyczkami mającymi uchwyty do trzymania, na których zamraża się domowej roboty sorbety, lody, desery...
Do przygotowania tego deseru użyłam: śliwek, jagód, borówek amerykańskich, jeżyn leśnych, fig kaktusowych, mango, limonki, winogron rodzynkowych i zwykłych, tamaryndowca, gruszek, jabłek, daktyli, mięty, etc. Ale smak zależy tylko od wyobraźni. Wszystko jest możliwe. Trzeba tylko jeszcze mieć odpowiedni sprzęt do mrożenia, a ten roli ten marki Gorenje sprawdza się doskonale.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz